Friday, October 24, 2014

SALAM MAAL HIJRAH 1436H

Teks: Nurul Suhada Basir
Foto: Ehsan Google

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.



Selamat menyambut maal hijrah pada pembaca sekalian. Banyak penghijrahan yang perlu dilakukan oleh kita pada tahun baru ini. Penghijrahan untuk memperoleh lebih kebaikan di dunia dan akhirat, inshaAllah. Ada yang tanya, dah mula bekerja ni, ko dah tak buat bisnes online ke? Iyalah, instagram tak update, page pun sama. Ya Allah, kita minta maaf sangat-sangat, sebab tak sempat nak update instagram, page semua. Kita masih buat bisnes online ni, cuma masih lagi dalam proses sesuaikan diri. Anak-anak pun masih lagi terkejut. Alhamdulillah, adik dah sihat dari demam lepas on off demam selama 5 hari. Mama mana tak risau. Hari keempat adik demam, kami bawa dia pergi hospital, siap ambil darah. Alhamdulillah, tiada denggi dan hanya jangkitan virus di kerongkong sahaja sebab kurang minum air. Kakak Sumayyah pun dah boleh terima keadaan baru ni dan dia pun happy bila ke taska. 

Muka budak tak sihat. Huhu.

Pengorbanan yang paling besar bagi seorang ibu adalah bila berjauhan dengan anak-anak. Serius, rindu sangat dengan diorang. Tapi takpelah, semoga pengorbanan ini dikurniakan kemanisan akhirnya. Dari menjadi seorang WAHM, berhijrah menjadi seorang ibu bekerjaya. Banyak jadual yang perlu diubah semula. Semoga penghijrahan ini mendapat keberkatanNya. Ada juga yang tanya, kenapa sibuk sangat nak kerja sedangkan selama ni dah okey jadi WAHM? Banyak sebab, salah satu adalah sebab mengajar adalah minat kita. Disamping kukuhkan kewangan keluarga. Cita-cita untuk melihat suami sambung belajar juga sebenarnya. Bila dah ada duit setiap bulan, dan dah kukuh sikit, bolehlah suruh suami sambung belajar. Jangan dia suruh kita sambung phd dulu dah. Hehe. Belum ada kekuatan untuk sambung phd. Berniaga juga ada pendapatan tersendiri, tapi masih tak mampu untuk menanggung satu keluarga. Cukup sekadar membantu apa yang perlu. Kita pun tak fokus berniaga sangat dulu, lebih fokus pada anak-anak dan keluarga. Kalau fokus berniaga, inshaAllah, boleh pergi jauh. Banyak pulak membebel. Bila nak mula tulis, takde idea. Tapi, bila dah mula tulis, panjang bukan main. Huhu.

Okey, petang nanti bolehlah korang baca doa akhir tahun. Lepas maghrib, korang baca doa awal tahun pulak okey. Nah, kita tempek doa sekali. Semoga kita sama-sama peroleh keberkatan pada tahun-tahun yang lepas, tahun ini dan akan datang. Aamiinn Allahumma Aamin.



Harga ebook rahsia khidmat pelanggan masih lagi promosi iaitu sebanyak RM30. Selepas ini akan dinaikkan pada RM50. Cepat-cepat. Sangat dialu-alukan pada sesiapa yang memang berniaga secara atas talian dan juga yang berminat berniaga atas talian. 



Untuk pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi kita:-

Sms/Wassap: 014-9775245
Email: nurulsuhadabasir@gmail.com








Monday, October 13, 2014

HILANGNYA TITLE WAHM

Teks: Nurul Suhada Basir


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, setelah setahun lima bulan menjadi WAHM, pada rabu lepas, iaitu 9 Oktober 2014, secara rasminya kita dah bekerja sebagai pembantu pengajar di UPM. Sebenarnya, tak terfikir untuk kembali bekerja sebagai seorang pendidik sebab fikirkan anak-anak di rumah. Mungkin dah rezeki untuk kembali menjadi seorang pendidik. Setelah mula jalankan perniagaan dari rumah, Januari lalu, kita sudah berhenti mencari peluang bekerja di luar.

Nak dijadikan cerita, pada Ramadhan yang lepas, rakan lama ketika belajar di UKM dulu, Ina, hubungi kita nak tempah cheese tart. Rupa-rupanya dia bekerja sebagai pembantu pengajar di UPM. Pada bulan Ogos, dia tawarkan untuk bekerja sebagai pembantu pengajar di sini kerana dia nak berhenti kerja dan pulang ke kampung. Kampungnya di Kedah. Dia nak cari kerja kat sana pulak, katanya. Kebetulan, dia tahu yang kita tak bekerja, dan suami kita pun kerja di dalam kawasan UPM, dia pun tawarkan kat kita. Lepas tanya suami, dia pun suruh kita mohon. Kita pun mohon, dua lepas permohonan, terus dapat panggilan untuk temuduga esoknya. Kelam kabut buat persediaan untuk temuduga. Hanya berserah pada Dia. Selepas temuduga, mereka cakap, jika dapat, mereka akan hubungi semula dan kemungkinan kemasukan pada bulan September.

Tunggu punya tunggu, hujung bulan Ogos kalau tak silap, Ina suruh email resume pada kak Liza, pembantu ketua jabatan di sini. Masuk bulan September, senyap tanpa berita. Kita ingat tak dapatlah. Buka balik email, saja check semula resume sebab dah lama tak cari kerja, email pun tak update sangat. Tengok-tengok balik, rupanya salah bagi nombor telefon. Lepas tu, kita email semula. Takde respon sampai rabu lepas. Rabu lepas tu pun, Ina yang telefon, tanya kita nak jadi tak pembantu pengajar kat sini. Kita cakap la, nak. Dia cakap, orang UPM call tak dapat. Rupanya diorang tak dapat resume baru yang kita dah update tu.

Petang tu jugak telefon UPM, dan diorang mintak datang ambil surat lapor diri. Petang tu pergi ambil surat lapor diri, cari taska untuk anak-anak. Alhamdulillah, taska blok sebelah rumah terima anak-anak. Kebetulan, seorang dari anak jagaan dia nak pindah bulan depan. Kesian kakak Sumayyah dan adik Aisyah. Tiba-tiba kena hantar pergi taska. Pagi tadi, adik masih lagi menangis bila hantar. Nak pulak dia masih susu badan. Buat masa ni, kita bekalkan dengan susu segar untuk adik. Hujung minggu lepas, dah bagi dia minum, dia pun okey. Lepas ni, mama akan usaha pam susu untuk bekalkan kat adik. Diorang pun terkejut lagi dengan suasana baru. Semoga diorang dapat sesuaikan diri di tempat baru. Aamiin.

Thursday, October 2, 2014

MY CYBER SALE

Teks: Nurul Suhada Basir
Foto: Ehsan website bookcafe.

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Secara rasminya, tertutuplah promosi #mycybersale pada tengah malam tadi. Apa kes tiba-tiba cerita pasal my cyber sale ni? Hehe. Buat pertama kali yang kita tahu, gedung buku PTS buat sale. Apa lagi, mata ni dah 'bling-bling' tengok perkataan sale. Bila cerita kat Encik AH, dia izinkan untuk shopping. Haha. Kita, bila dah dapat lampu hijau, apa lagi, terus buka laptop, dan shopping! Sebagai seorang surirumah yang bekerja di rumah, shopping online adalah perkara biasa. Memang cekap. Rupa-rupanya, bukan PTS sahaja buat sale, karangkraf pun ada sale. Bila buka instagram, tekan #mycybersale, ramai rupanya yang buat sale. Tapi sebab dah fokus untuk shopping buku, kita buka website buku je la kan. 

Aduh, pinar mata, semua pun nak beli. Dari awal pembukaan sale tu lagi duk tengok website. Tapi tak beli lagi. Senarai dulu, nanti baru pilih yang betul-betul nak guna. Petang semalam, dalam jam 5 petang barulah betul-betul beli. Akhirnya, beli dua buku je. Senarai bukan main panjang. Hihi. Belanja kena waktu yang rasional. Sambil buat kerja rumah, sambil fikir buku apa. Kena belanja berhemah. Buku lain tu, kita masukkan sebagai 'wishlist' kita. InshaAllah, akan bekerja lebih kuat untuk capai 'wishlist' tersebut. Ini dua buku yang kita beli:

Buku Riyadus Solihin ni memang dah lama ada dalam 'wishlist'. Ada banyak je kat kedai buku, tapi agak mahal. Disebabkan buku ni dari harga RM120 jadi RM78, kita cepat-cepat beli. 

Buku ni dibeli khas untuk Encik AH. Dia minta belikan buku mengenai para sahabat Nabi Muhammad SAW, tapi tak jumpa pulak. Ini je yang jumpa, lagipun dia memang suka mengenai pedang-pedang ni. Jadi kita belikan. Disebabkan dua buku ni pun dah lebih RM100, kita tak jadi beli yang lain. Hehe. Lainkali kita shopping lagi. Tak sabar tunggu buku sampai depan hidung, erti kata lain, buku sampai betul-betul depan rumah. Hihi.

Selain baca buku secara 'offline' ni, kita suka juga baca ebook. Banyak ebook yang boleh kita baca untuk menambahkan pengetahuan atau panduan dalam hidup. Salah satunya, ebook keluaran Akademi Bekerja Di Rumah (ADBR). Sangat-sangat membantu WAHM seperti kita. Kita sangat-sangat syorkan sesiapa yang mahu menjadi WAHM atau memang seorang WAHM untuk dapatkan buku-buku keluaran ADBR. Nak beli dengan siapa? Hehe. Tanya ke? Meh beli dengan kita. Boleh tekan sini untuk tengok ebook tersebut. 

Ini salah satu ebook yang saya ulang-ulang baca untuk dapatkan idea serta naikkan semangat saya. 
Sebarang pertanyaan lanjut, bolehlah hubungi kita. Ada 3 cara:
Sms/Wassap: 014-9775245
Email: nurulsuhadabasir@gmail.com




Wednesday, October 1, 2014

BASUH MESIN BASUH?

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Ehsan google

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Hari ni nak cerita mengenai basuh mesin basuh. Minggu lepas, dalam satu group Facebook yang kita join, ada cerita mengenai basuh mesin basuh. Pernah tak korang basuh mesin basuh korang? Bukan takat lap-lap luar mesin basuh, ni basuh dalam mesin basuh tu sendiri. Cerita kat Encik AH, yang kitorang tak pernah basuh pun mesin basuh, dan yang paling sendu, tak pernah tahu pun mesin basuh tu perlu dicuci jugak. Huhu.

Patutlah, dulu mesin basuh kat rumah mak, tiap kali basuh, ada lekat kuning-kuning kat baju. Masa tu memang ingat punca baju kotor tu sebab air. Kesian air dipersalahkan. Haha. Rupa-rupanya salah sendiri, tak basuh mesin basuh. Lepas bagitahu Encik AH, 2 hari kemudian, dia belikan sabun daricosway, memang khas untuk bersihkan mesin basuh.

Sabun yang dibeli di cosway


Ada 2 cara untuk guna dan bersihkan mesin basuh.

Cara Pertama

1. Tuang sabun dalam mesin basuh, tekan 'tub cleaning' dan biarkan sampai mesin siap. Proses ini dalam jangkamasa sejam.
2. Nanti akan keluar segala kotoran yang ada dalam mesin basuh, korang boleh ambil kain atau tisu untuk lap.

Cara Kedua

1. Tuang sabun dalam mesin basuh, set air sehingga maksimum, biarkan mesin berpusing 2-3 minit, biarkan terendam selama 5 jam.
2. Nanti akan keluar segala kotoran yang ada dalam mesin basuh, pastu korang tekan 'rinse and spin'
3. Korang boleh ambil kain atau tisu untuk lap.

Cara kedua lagi praktikal sebab rendam lama, dan lebih banyak kotoran yang keluar.

Semoga bermanfaat.








Sunday, September 28, 2014

RESEPI : Gulai Rebung Masak Lemak Bersama Udang Galah

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Koleksi Peribadi

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum WBT.


Selamat pagi semua. Hari ni kita nak kongsi resepi gulai rebung masak lemak dengan udang galah. Lauk ni sebenarnya lauk khamis yang lepas. Baru sempat update resepi hari ni. Alhamdulillah.

Bahan-bahan;
300 gm rebung (kita guna rebung madu) – dipotong bulat
1 ½ cawan air
3 ekor udang galah
2 batang serai (diketuk)
7-8 cili api (ditumbuk)
1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sedikit garam
1 keping asam keping
1 biji kelapa yang dah diparut
(kita perah santan 2 kali. 1 ½  cawan santan pekat. 2 ½ cawan santan cair)

Cara-cara;
1.       Rebus rebung bersama air dalam 5 minit. Tutup api, angkat, dan toskan. Buang air rebusan
2.       Masukkan bahan ditumbuk, serai, rebung, asam keping dan santan cair. Biarkan sampai mendidih.
3.       Masukkan udang. Kacau.
Setelah udang hampir masak, masukkan garam, dan seterusnya santan pekat. Kacau sehingga mendidih. Siap untuk dihidang.

Gambar kat bawah semua menu yang ada pada hari tersebut. Sambal tu kita panggil sambal tomato. Sedap dan ianya adalah salah satu kegemaran saya. Kalau ada sambal tomato, makan pasti bertambah. Tak kisah ada lauk apa pun. Hehe. Sebenarnya, tiap kali buat sambal tu, mesti teringat arwah abah. Sebab dia suka suruh kita buat sambal tomato ni, dan sambal ni pun arwah yang ajarkan cara-caranya.

Menu pada hari khamis yang lepas. Biasanya kita masak banyak sikit terus sekali makan malam.

Gambar dekat sambal tomato. Sambal ni ada letak belacan sikit. Itu yang mengancam. Hehe.


Saturday, September 27, 2014

DAGING KORBAN TAK BOLEH DIJADIKAN UPAH

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Ehsan Google

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum WBT.



Menjelang Hari Raya Aidiladha tak lama sahaja lagi, mesti ada kawan-kawan yang ingin menjalankan ibadah korban. Lazimnya, apabila melakukan ibadah korban ini, mesti ada yang jadi tukang sembelih dan kawan-kawan serta saudara mara yang akan membantu melapah daging. Kebetulan tengah online, ada seorang kawan keluarkan post mengenai haramnya daging korban yang diberi sebagai upah kepada penyembelih dan tukang lapah. Aku pun nak kongsi maklumat ini dengan kawan-kawan di sini sebagai peringatan bagi yang dah tahu, dan kepada yang belum tahu. Hal ini patut diketahui supaya amalan korban kita benar-benar menurut syarak. Di bawah adalah soalan seorang hamba Allah kepada Ustaz Azhar Idrus berkaitan upah untuk penyembelih dan tukang lapah daging korban.

Soalan: Apa hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban dengan memberi daging binatang qurban tersebut sebagai upah?
Ustaz Azhar Idrus:
Ini banyak sangat yang terjadi, dah macam lumrah, sebab ramai yang tidak tahu hukum. Hukumnya HARAM kita memberi upah penyembelih dan juga tukang lapah, dengan daging qurban yang disembelih itu, malah dengan seurat bulu binatang qurban itu pun tidak boleh!
Saidina Ali r.a berkata, "Nabi s.a.w pernah menyuruh aku korban seekor unta milik Baginda kemudian sedekahkan daging, kulit dan apa yang di atas belakang unta-unta itu serta aku juga tidak memberi apa pun kepada tukang sembelih tersebut. Dia berkata: Kami memberinya dengan harta kami sendiri." (Hadis Riwayat Muslim).
Adakah sah qurban itu?
Ibadah qurban itu sah, tetapi perbuatan memberi upah itu yang haram.
Jadi, macamana nak upah mereka?
Nak bagi upah boleh, upah dengan duit. Tetapi, kita boleh beri daging kepada mereka sedikit dari bahagian kita sebagai sedekah atau hadiah sepertimana yang kita beri kepada orang-orang lain, asalkan bukan niat upah.
Habis tu kesalahan yang lepas-lepas macamana?
Bagi sesiapa yang telah mengambil upah selama ini, maka wajib dia bertaubat dan wajib ganti balik dengan jumlah daging yang dia telah diambil sebagai upah.
Sebab itu kita kena belajar ilmu agama. Jangan belajar ilmu dunia saja. Ibadah qurban itu sunat sahaja, tetapi bila kita hendak buat ibadah qurban, belajar hukum mengenainya itu adalah WAJIB.


Semoga kita semua mendapat keberkatan dari Allah SWT dari ibadah korban yang kita jalankan. Kepada sesiapa yang selalu melakukan ini, semoga jadikan ini sebagai iktibar.

Wallahu'alam.

*************************************************************

Daftar dan jadi salah seorang RAKAN NIAGA/PENGURUS ONLINE di 
Akademi Bekerja di Rumah (ABDR)

Apa yang kalian dapat jika menjadi Rakan Niaga:
ð  belajar gunakan blog untuk jana pendapatan
ð   dapat free kelas akaun
ð   bonus 4 ebook
ð   produk hanya atas talian
ð   tak perlu simpan stok
ð   tak perlu urus stok
ð   tiada modal berkali-kali. Hanya sekali yuran akademi rakan niaga
ð   produk umum dan permintaan sepanjang tahun
ð   hanya perlukan kesungguhan, fokus, konsisten.

Sangat sesuai untuk
- suri rumah yang ada komitmen menjaga anak kecil di rumah
- suri rumah yang bekerja tetapi ingin mencari pendapatan tambahan
- kalian yang malas nak keluar untuk menghantar produk ke pejabat pos

Sebarang pertanyaan dan kemusykilan hubungi saya, Nurul Suhada Basir melalui:
Pm melalui FB : Nurul Suhada Basir
Email : nurulsuhadabasir@gmail.com
sms/whatsapp : 014-9775245

Friday, September 26, 2014

TIPS DARI MAMA : Blog Sebagai Tempat Simpan Maklumat dan Gambar

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Koleksi peribadi

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Setelah melalui pengalaman hardisk rosak, dan semua maklumat penting dan gambar-gambar kenangan hilang begitu sahaja, saya dapat idea untuk simpan maklumat ini di blog supaya tiada lagi kesedihan di kemudian hari. Sudah tentu tidak semua gambar boleh di muatkan di dalam blog, tetapi sekurang-kurangnya kita ada sekeping dua gambar kenangan untuk ditatap. Sebelum ini, saya hanya menganggap bahawa semua maklumat yang tersimpan di hardisk di bahagian 'Drive D' adalah selamat kerana jika kita format laptop sekalipun, ianya tidak akan ganggu kawasan terbabit. Ternyata ianya masih tidak selamat. Banyak gambar dan maklumat penting hilang setelah rosaknya hardisk terbabit. *sedih*

Hari ni saya nak simpan sedikit gambar kenangan sempena sambutan majlis perkahwinan sepupu saya pada 19 dan 20 september yang lepas. Selamat pengantin baru diucapkan pada ikhwan dan atiqah. Semoga diberkati Ilahi. 








Banyak sangat-sangat gambar lagi, tapi tak sesuai untuk diletakkan di sini. Selepas ini, nak kaji mengenai dropbox pulak. Kakak cakap, lebih baik simpan maklumat di dropbox. Tapi saya tak pernah cuba untuk guna lagi. Kalau sesuai, nanti kita cerita mengenai dropbox pulak, ok. Salam semua. Semoga bermanfaat. 







Thursday, September 25, 2014

EBOOK : Rahsia Khidmat Pelanggan Online

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Ehsan Facebook

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Pernah tak kawan-kawan yang menjual online dapat pelanggan yang cerewet? Macam mana cara korang layan pelanggan-pelanggan. Kalau dapat yang tidak cerewet atau jenis tak kisah, tak mengapalah. Tetapi kalau dapat pelanggan yang banyak kerenah, bagaimana kita nak atasi supaya mereka puas hati dengan servis yang kita berikan. Semuanya ada di dalam Ebook Rahsia Khidmat Pelanggan Online. InshaAllah, korang akan puas hati. Sekarang ada promosi ebook ini bagi 50 pembeli terawal.  



Salah satu rahsia yang ada dalam ebook Khidmat Pelanggan Online;

Pelanggan: Saya mahu barang sampai esok boleh tak?
Usahawan online: Tidak berani jamin, kadangkala boleh sampai esok, lusa, tiga hari atau seminggu. Ia bergantung kepada perkhidmatan syarikat penghantaran. Juga lokasi. Tetapi harapnya sampai seperti puan mahukan.

Berterus terang sahaja, berikan kefahaman dan kejelasan.



Hubungi saya:-
Nurul Suhada Basir
Emel: nurulsuhadabasir@gmail.com
SMS/whatsapp: 014 977 5245

Untuk keterangan lanjut dan mengetahui isi kandungan ebook, boleh juga pergi ke Gobok Ebook Kita.





MENU RINGKAS UNTUK SURIRUMAH - Bihun Campak Apa Adanya

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Koleksi peribadi

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt.

Sejak dah lama tinggalkan dunia blog ni, kepala macam kena 'tune' balik semula. Banyak yang dah lupa. Macam kena mula dari awal semula. Huhu. Takpelah, kita kejar perlahan-lahan. Dah malam baru sibuk nak buat entri. Janji ada kan. Hehe. 

Dari semalam duk fikir hari ni nak masak apa tengahari sebab beras dah habis. Encik suami a.k.a En. AH tak sempat beli. Sama ada nak masak spagetti atau bihun. Kebetulan, anak sulung (ciksu) request nak makan mee, so, kita buat bihun goreng. Campak-campak apa adanya dalam peti. Haha. 

En. AH kita memang selalu balik makan tengahari. Macam mana sibuk sekalipun, kena juga masakkan untuk beliau. Dia memang tak suka makan kat luar. Katanya, masak nasi putih dengan telur goreng pun ok, janji makan kat rumah. Kesihatan dia pun tak berapa kebelakangan ni, Tak boleh silap makan sikit, mesti akan ada kesan pada dia. Makanan dalam tin sangat-sangat tak digalakkan untuk dia. Bila makan je, mesti lepas tu badannya lemah. Sejak ada gastrik 2 tahun lepas, sangat kena jaga makannya. Nanti kita tepek resepinya ye.



Bihun jarak dekat

Sambal bilis

Resepi Bihun Campak Apa Adanya.

Bahan-bahan:
3 biji bawang merah (kisar)
3 biji bawang putih (kisar)
* kita just ambil 3 sudu besar bawang yang dah siap kisar. 
3 ekor sotong
4 biji fishball
1/2 paket bihun sufi (rendam dahulu)
Sedikit sayur sawi, lobak merah, dan kobis bunga
Sedikit habatussauda'
Sedikit garam, gula, cili boh

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, masukkan bawang yang dikisar. Kemudian, setengah sudu besar cili boh. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan sotong dan fishball. 
3. Masukkan sayur-sayur, kemudian masukkan sedikit air. Biarkan sampai menggelegak.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian, masukkan bihun. Gaul sampai rata.
5. Apabila sudah masak, tabur sedikit habatussauda dan gaul sebatii.

* Bihun goreng ni tak pedas, sesiapa suka pedas bolehlah masukkan cili. Mak malas nak masak dua kali. Lagipun, teringat semalam ada lebihan sambal tumis bilis. Oleh itu, mama dan abah makan dengan sambal bilis je. Selain itu, sesuai juga nak makan dengan sambal kicap atau sambal hitam pahang. Sedang elok siap masak, En. AH sampai rumah dan sedia nak hidang. Dia buka pintu peti ais, kita tanya nak apa, dia ckp nak goreng ikan pekasam, makan dengan bihun. Lagi la sedap. Tapi ikan pekasam takde dalam gambar, sebab siap je ikan pekasam, kitorang terus ngap. Hehe.






Wednesday, September 10, 2014

KEMBALI BERSIARAN

Teks : Nurul Suhada Basir

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullah.



Setelah beberapa bulan menyepikan diri, alhamdulillah, kita dah dapat bersiaran kembali. Laptop yang telah berkhidmat selama dua tahun lebih telah kembali pulih seperti sedia kala setelah rosak hampir 3 bulan lamanya. Terima kasih encik suami yang telah berusaha menghantar laptop untuk dibaik pulih. Aku ingatkan 2 bulan je, rupa-rupanya dah hampir 3 bulan tak pegang laptop sampai nak menaip pon dah tak selaju dahulu. Walaupun laptop sudah pulih, tapi ingatan laptop ini telah hilang sampai bila-bila. Huhu. Laptop rosak sebab hardisk rupanya. Hilang segala gambar, nota-nota, ebook, dan segala macam simpanan yang disimpan di dalam hardisk tersebut. Sodaqallahua'azim. Nak baik pulih hardisk perlukan rm1000-2000. Tak mengapalah. Mungkin sebab kekhilafan sendiri. 

Bila dah tinggal lama ni, banyak yang nak kena polish semula. Banyak yang dah lupa. Banyak yang nak kena recover balik. Tak apalah, perlahan-lahan. Minta maaf kepada cikgu Aishah sebab lama menyepikan diri. Progress mungkin agak perlahan berbanding kawan-kawan lain, tapi akan berusaha seboleh mungkin untuk penuhi 44 catatan. InshaAllah.

Sunday, June 15, 2014

PENGALAMAN SOLAT DENGAN ANAK KECIL DI SURAU AWAM

Teks : Nurul Suhada Basir

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullah.

Pernah tak korang semua keluar ke pasaraya dan kemudian nak solat di surau, tapi takde orang nk jaga anak kecil korang. Sebelum tu, aku minta maaf banyak-banyak kalau ada kesalahan ejaan atau pharagraph tak tersusun ke apa, sebab aku tulis melalui handphone sahaja. Laptop tak sihat lagi.

Kisahnya petang semalam, aku keluar dengan suami dan anak-anak jalan-jalan kat taman tasik cempaka, bangi. Pukul 7 petang, suami ajak pergi makan. Kitorang pun pergi makan di kfc pkns bangi. Siap makan, adik Aisya mengamuk nak susu. Jadi, aku decide pergi surau dekat pkns tu, alang-alang boleh terus solat maghrib. Siap susu, tiba-tiba terfikir macam mana nak ambil wuduk? Mana nak letak adik ni. Dia buan boleh duduk jauh dengan mama. Nanti menangis.

Lepas tu, dapat idea. Haha. Bawa je adik ambil wuduk sekali. Kepit adik duduk dekat kaki mama. Alhamdulillah, adik duduk diam je. Sambil main air sikit-sikit.

Lepas tu, fikir pula macam mana nak tinggalkan adik sebab nak solat. Takut dia berjalan-jalan masa mama solat. Nak telefon abahnya, takut abahnya tengah solat. Lagipun, surau lelaki dan perempuan berbeza tingkat. Agak jauh. Jadi, mama tawakal sahaja dengan Allah SWT supaya adik diam-diam masa mama solat. Aku pilih tempat solat tepi dinding dengan harapan adik duduk tepi diam-diam. Hehe.

Adik Aisya tak nak duduk, puas aku pujuk. Tapi okey lagi sebab di tak nak duduk, tapi berdiri sambil menyandar ke dinding. Aku pun mula solat. Mula-mula adik diam je berdiri tepi. Masuk rakaat kedua, dia mula berjalan. Tapi skitar tempat aku solat sahaja. Alhamdulillah, berjaya juga solat di tempat awam bersama adik Aisya. Dia pun faham mama tengah solat. Tak menangis atau meragam. Lepas ni tak perlu bergilir dengan abah dia dah untuk solat.







Friday, June 13, 2014

AISYA DAH SETAHUN

Teks : Nurul Suhada Basir



She's turn 1 today. Even her birthday on 20th june 2013, but she was born on the day of nisfu syaaban a.k.a 15 of syaaban 1434.

Masih teringat saat melahirkan Aisyatun Syafiyah. Tepat pada 20 jun 2013, selepas solat subuh dah rasa sedikit kesakitan. Kebetulan itu adalah due date adik lahir, mama tak terus pergi ke hospital. Mama decide nk pegi check up dulu ke klinik. 

Sampai klinik, nurse yg handle mama xde. So, terpaksa tunggu turn yg sangat laamaa dengan keadaan contraction. But mama still sabar. Datang pukul 8 pagi, jumpa nurse pukul 10.30 pagi. Masuk bilik nurse, nurse bebel sebab dtg time nurse yqng patut check up mama xde. Kenapa x col dulu la apa. Mama malas layan diam je, sebab before tu, ok je perjalanan check up. Dan nurse yang check up mama yang bagi tarikh tu. Sebab sakit, mama buat x dengar je nurse tu cakap. Haha. 

Then, nurse check tekanan darah, tiba2 tekanan tinggi. 143/90 kot. Biasa tekanan darah mama 100/70 je. 3 kali nurse cek. Mama ckp perut dah rasa cam lain macam. Tp x taw la false alarm ke apa. So, nurse tanya nak cek x, then mama ckp cek je la, since mmg duenye hari tu. Nurse cek, then die kelam kabut sbb ckp mama mmg nk bersalin. Haha. Kelam kabut diorang. Kikiki. 

Memang diorg x kasi mama balik. Mama col abah, ckp nurse nk hantar ke hospital terus. Smpi hospital, dah kul 12 tghari. Jumpa abah kat hospital je. Setel daftar semua, jam dah kul 1. Tggu tokmi hantar mknn, sebab dari pagi x makan apa2. Actually mama dah kena masuk labour room. Tapi mama cakap nak makan jap. Huhu. Lepas mkn, mama masuk buat check jantung baby semua. Masuk labour room pukul 2. Pukul 2.30 petang memang adik dah push nak keluar. Pukul 2.40 petang, adik keluar. Sgt sekejap sakit nk bersalin. Mama bersyukur sangat. Senang adik keluar. Tapi problem lepas tu, uri lekat. Pihak hospital terpaksa hantar mama ke hospital yg lagi besar. Apapun, mama bersyukur sebab Allah kurniakan 2 puteri pada mama. Alhamdulillah. Dua2 puteri mama, semua tunggu abah sampai baru nk keluar. Bukak mata, nmpk abah dulu. Hihi. 

Eh, tacing pulak mlm2 ni. Hehe. K la, good night. Salam nisfu syaaban.


Wednesday, June 11, 2014

LAPTOP BERMASALAH??

Teks : Nurul Suhada Basir

Assalamualaikum wbt pada para pembaca. Berbulan rasa saya menyepi. Laptopku bermasalah. Mungkin virus menyerang. Dengan kekangan bisnes dan tempahan yang diterima membuatkan saya tidak sempat menulis.

Hari ni, saya cuba untuk menulis menggunakan handphone. Ada kekurangan apabila menulis menggunakan handphone. Dan saya tidak berjaya untuk masukkan gambar. Kena banyak belajar lagi ni. Hehe.

Ok lah, nanti kita ketemu lagi. Saya berdoa agar laptop kesayangan saya cepat sembuh. Huhu. Salam sayang. Muah.


Friday, April 25, 2014

INFO BUAT MAMA : Cara Hadapi Anak Mengamuk

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Ehsan Google

Bismillahirrahmanirrahim.


Akhir-akhir ni, kakak sumayyah kuat sangat mengamuk, menjerit-jerit, kuat marah kalau tak dapat apa yang dia nak. Mama pun dah naik pening fikir. Macam-macam cara dah buat supaya dia tak mengamuk. Mama faham yang kakak tengah mengalami proses pembesaran. Pakar kanak-kanak juga mendapati pada waktu ini jugalah, iaitu anak-anak antara 16 bulan hingga tiga tahun akan selalu mengamuk atau mengalami throw temper tantrums. Bila kakak mula mengamuk, mama mula nak marah jugak. Dah berapa kali abah tegur mama supaya layan kakak baik-baik sebab dia tak faham lagi apa yang dia buat. Hehe. Sekarang, mama tengah belajar bersabar dengan super duper banyaknya untuk layan kakak. 

Jom kita belajar dari Prof. Dr. Rozieta Shaary berkenaan anak kuat mengamuk ni.

Ada beberapa orang bertanya; 'BAGAIMANA UNTUK MENGAWAL ANAK-ANAK YANG BERUSIA 2HINGGA 6 TAHUN YANG SUKA MENGAMUK'.

Pertama - Jika anak hilang kawalan, anda perlu lebih tenang dan TIDAK hilang kawalan diri anda pula.

Kedua -  Kaji sebab anak itu mengamuk. Jika letih, maka beri dia rehat. Jika dia kecewa, maka tenangkan  emosinya. Anda perlu menunjukkan dengan lebih lagi kasih sayang anda melalui ketenangan dan kesabararan pada ketika ini kerana anak hanya mengamuk bila mereka resah.

Ketiga - Jika anak mengamuk dan anda menjerit-jerit suruh dia diam. Maka payah untuk dia diam dan ikut kata-kata anda kerana apa yang berlaku pada ketika itu menunjukkan anda tidak mengawal keadaan dengan baik. Namun, anda boleh naikkan suara anda sedikit, to match suara dia, contohnya, panggil nama dia kuat sikit, katakan nama dia Azim. Tapi BUKAN dengan nada marah. AZIM (suara agak kuat untuk match dengan suara dia). Bila anda mendapat attention dia, kemudian teruskan kata-kata anda dengan perlahan sedikit dari segi nada dan sebutan.

Empat - ajak dia menarik nafas dan anda juga menarik nafas dgn tenang dan dalam-dalam. Semasa itu Istigfar dan ajak dia Istigfar. Anak sebesar ini sudah boleh mengikut. Sebut dgn tenang. Sehinggalah dia menjadi reda.

Sebelum anak reda, anda kena reda dahulu. Ini bukan masa untuk mahu memberitahu siapa yang lebih berkuasa dan kata-kata siapa yang hendak didengar.

Bayangkan begini, jika anda di pejabat dan suatu perkara mengejutkan dan mungkin berbahaya berlaku. Semua orang panik. Semua orang jadi rasa tidak menentu dan hilang-punca. Pada ketika itu, jika ketua di pejabat itu pun sama naik hilang punca dan menjerit-jerit dan mengeluarkan kata-kata tidak baik dan marah-marah dan menyalahkan anda, bagaimana pandangan anda kepada ketua itu? Anda mengharapkan dialah yang boleh memimpin semua untuk boleh tenang dan bertindak bijak. Tapi kepimpinannya menyebabkan keadaan menjadi lagi kecuh dan keruh. Bolehkah anda menghormati kepimpinannya itu?

Anak yang mengamuk, adalah seorang yang hilang kawalan. Ibarat dia sedang menghadapi badai dan taufan di dalam emosinya. Dia memerlukan sesaorang yang lebih bijak membawanya keluar dpd keadaan itu dengan selamat. Jika anda ibu bapanya, hilang kawalan sama, maka bertambah teruklah keadaan. Sama seperti ketua di pejabat tadi. Our children need our leadership especially in situation like this. Itu sebabnya marah yang melulu, tengking dan menjerit kepada mereka tidak akan memberi kesan yang positif bagi jangka panjang.Memanglah mereka diam dan NAMPAK seperti dengar cakap anda tetapi... hati dan jiwa mereka tercalar.

Jika mereka tidak faham tindakan anda dan pertalian anda dengan mereka tidak rapat maka bila mereka semakin besar mereka tidak lagi menghormati anda, kerana anda tidak menunjukkan kepada mereka anda boleh mengawal keadaan dengan tenang dan tegas, penuh hormat dan kasih sayang dan tidak melukakan emosi dan jiwa mereka.

Memang kita geram dengan perangainya pada ketika itu. Tapi ingatlah, anak kita itu tidak dilahir sememangnya degil dan jahat dan suka mengamuk dan akan mengamuk hanya untuk menyakitkan hati ibu dan bapa yang dia sayang. Fikir-fikirkan kembali mengapa pula dia hendak menjadi degil? Adakah hanya kerana dia sememangnya dilahirkan degil dan berperangai seperti hantu? Adakah mereka ini keturunan Adam a.s yang taat dan kasih kepada Allah atau keturunan Iblis yang tidak mahu taat kepada Allah? Jawapan soalan ini memberi anda kesedaran betapa tidak baiknya kita bersangka buruk terhadap anak kita bila mereka lemah pada ketika itu.

Jika kita fikir sejenak, memang tidak logik untuk kita memikirkan anak kita ini mengamuk hanya kerana memang itu tabiatnya. Itulah sebabnya, bila kita mengawal diri kita, kita boleh tahu, anak ini mungkin letih, mungkin overwhelm, mungkin rasa tidak dikasihi dsb. Dan semua itu ada ubatnya. Jadi soalan bagaimana hendak mengawal anak-anak yang suka mengamuk, membaling barang atau mengeluarkan perkataan tidak baik;

- tenangkan diri anda dulu - Istigfar.. jangan biar iblis menyemarakkan apinya
- lihat punca mengapa dia mengamuk dsb
- Tegaskan suara anda untuk mendapat perhatian, kemudian pimpin mereka untuk menjadi lebih tenang dgn suara dan pergerakan anda yang lebih tenang, lembut, perlahan.
- minta izin untuk pegang/peluk dia. Jangan terus peluk. Umur begini sudah mula faham 'space' mereka. Walaupun anda berniat baik, namun, anda perlu berhemah dan jangan terus invade space mereka. You gain more respect by respecting them. Respect is earn not demanded.

- setelah tenang baru beritahu bahawa perangai mengamuk begitu bukanlah cara yang baik utk mendapat perhatian dan pertolongan anda. Jemput mereka untuk memberitahu resah hati mereka dengan baik dan beri mereka masa itu. Puji mereka bila mereka melakukannya. So that they know, that is the right behavior.
- Avoid power struggle. They know you are in control when you actually show that you can manage situation like this with full of wisdom, love and empowering.

Semoga ini akan dapat membantu anda mengendalikan anak-anak berumur 2 hingga 6 tahun yang suka mengamuk.

============================================================
Anak suka mengamuk adalah salah satu cabaran bagi WAHM. Mesti kena tahu cara untuk ambil hati anak-anak supaya kita dapat bekerja dengan gembira. Ada 8 tindakan yang boleh kita gunakan untuk menangani masalah ini. Kesemuanya ada dibincangkan dalam ebook Super WAHM Super Mom tulisan Masayu Ahmad.




Harga = RM25
Berminat??

Hubungi saya:-
Nurul Suhada Basir
Emel: 
nurulsuhadabasir@gmail.com
SMS/whatsapp: 014 977 5245

Thursday, April 24, 2014

INFO UNTUK BAKERS : Mengenali Jenis-jenis Tepung

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Ehsan Google

Bismillahirrahmanirrahim.



Salah satu bahan yang utama untuk penghasilan kek adalah tepung. Tepung ini ada banyak jenis dan berbeza kegunaannya. Bagi yang baru terjun ke bidang bakeri ni, mesti agak pening. Masuk je kedai barang bakeri, nampak banyak jenis tepung. Ada tepung gandum, tepung red rose, tepung naik sendiri, tepung serbaguna, tepung jagung, tepung beras, tepung berprotien tinggi, tepung berprotien rendah, tepung hongkong, dan macam-macam lagilah. Ha, amek kau. Ada yang kenal tepung gandum aje. Haha. Ok la tu, kenal juga. Jangan gula icing dikatakan tepung sudah. Kata cikgu saya, tepung asas biasanya adalah tepung gandum dan tepung jagung. Tepung-tepung yang lain itu adalah hasil campuran beberapa tepung dan bahan bakeri lain. Jom kita mengenal jenis tepung.

1.  Tepung Serbaguna
Tepung serbaguna adalah tepung yang sesuai digunakan untuk apa sahaja jenis masakan. Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh. Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.  Tepung jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika ingin membuat kek atau pau. Kebanyakan orang memilih untuk menggunakan tepung ini kerana mudah untuk didapati dan juga boleh guna untuk apa jua jenis masakan. Tepung gandum berfungsi seperti tepung serbaguna.
Kegunaan :  Semua jenis kuih-muih, pau, kek, biskut dan masakan lain

2.  Tepung Berprotein Tinggi
Tepung ini kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya yang tinggi. Tepung berprotein tinggi digunakan untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis. Tepung ini mempunyai tahap glutin yg tinggi. Gluten di dalam tepung memberikan kekenyalan (elastik)  pada roti apabila di uli.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut

3.  Tepung Berprotein Rendah
Tepung ini dikenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine, tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.

4.  Tepung Naik Sendiri
Boleh juga dipanggil tepung berserbuk penaik di mana tepung ini mengandungi serbuk penaik dan soda bikarbonat. Tidak perlu lagi menambah serbuk penaik jika menggunakan tepung ini. Tepung ini banyak dijual di pasaraya. Jika tiada atau tidak jumpa, ayak 250g tepung gandum dengan 1 sudu besar serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan kek

5.  Tepung Red Rose
Juga dikenali sebagai tepung biskut. Kandungan tepung ini telah dicampur tepung jagung dan bahan perangup tetapi anda tidak perlu mengurangkan sukatan tepung jagung jika dalam resepinya menggunakan tepung jagung dalam kuantiti yang sedikit. Biskut yang diperbuat dari tepung ini lebih sedap dan rangup jika dibandingkan dengan biskut dari tepung gandum.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan biskut

6.   Tepung Hongkong
Ada sesetengahnya memanggil tepung hongkong sebagai Water Lily Flour. Tepung ini sangat putih dan lebih halus, seringkali digunakan untuk membuat pau dan kek lapis kerana menjadikan teksturnya lebih lembut. Sebilangan kecil kedai bakeri tidak bekalkan tepung ini kerana ia mudah rosak. Sebagai ganti, tepung pau boleh digunakan untuk membuat pau. Tepung hongkong ini semakin popular kerana penggunaannya dalam pembuatan kek snowcheese.
Kegunaan :  Kek, pau dan bahan campuran untuk kuih muih

7.     Tepung Hoen Kwee
Sesetengah orang menggunakan tepung ini untuk membuat kuih-muih. Namun, di pasaran, pembungkus tepung Hoen Kwee mempunyai pelbagai jenis warna. Contohnya, plastik oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel yellow). Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang. Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut kesesuaian anda. Tepung jenis ini di perbuat dari kacang. 
Kegunaan :  Kuih-muih dan puding

8.  Tepung Superfine (Soft Flour)
Tepung ini halus seperti tepung naik sendiri tetapi tiada bahan penaik di dalamnya. Tepung iniboleh dikategori di dalam tepung low protien

9.  Tepung Pulut
Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang. Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli di mana beras merah ini bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang telah dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung sesuai mengamalkannya. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru.

10.Tepung Jagung
Tepung jagung fungsinya adalah memekatkan masakan. Selain itu, kita boleh menambahkan tepung jagung dalam adunan biskut untuk membuatkan biskut  rangup. Kita juga boleh menambahkan tepung jagung ke dalam kek pada kadar 20 peratus untuk menjadikan kek lebih gebu dan tidak mudah berderai

11.  Lain-lain jenis tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Kentang, Tepung Sagu, Tepung Susu (krimer).  Kesemua jenis tepung ini biasanya digunakan sedikit sahaja sebagai bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.

      ***************************************************************************

Kami di Da Bakers Station (DBS) menyediakan platform untuk anda yang tiada asas untuk membuat kek di mana kami menyediakan tepung-tepung kek, biskut, kuih-muih, serta dessert bagi memudahkan anda membuat kek, biskut, kuih-muih, dan dessert dengan hasil air tangan sendiri. Ianya 100% buatan Muslim dan dijamin kehalalannya. 

Untuk melihat produk ini, klik --> album produk

Pencarian agen bagi produk ini juga masih di buka. Boleh hubungi kami di inbox DBS.

===============================================================

Promosi ebook harga runtuh dah nak habis. Sesiapa yang masih belum dapatkan ebook ini, cepat-cepat hubungi saya. Penerangan tentang 2 ebook ini boleh dibaca di sini.


Jika berminat untuk pembelian, boleh hubungi saya
Nurul Suhada Basir
Emel: 
nurulsuhadabasir@gmail.com
SMS/whatsapp: 014 977 5245