Saturday, September 27, 2014

DAGING KORBAN TAK BOLEH DIJADIKAN UPAH

Teks : Nurul Suhada Basir
Foto : Ehsan Google

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum WBT.Menjelang Hari Raya Aidiladha tak lama sahaja lagi, mesti ada kawan-kawan yang ingin menjalankan ibadah korban. Lazimnya, apabila melakukan ibadah korban ini, mesti ada yang jadi tukang sembelih dan kawan-kawan serta saudara mara yang akan membantu melapah daging. Kebetulan tengah online, ada seorang kawan keluarkan post mengenai haramnya daging korban yang diberi sebagai upah kepada penyembelih dan tukang lapah. Aku pun nak kongsi maklumat ini dengan kawan-kawan di sini sebagai peringatan bagi yang dah tahu, dan kepada yang belum tahu. Hal ini patut diketahui supaya amalan korban kita benar-benar menurut syarak. Di bawah adalah soalan seorang hamba Allah kepada Ustaz Azhar Idrus berkaitan upah untuk penyembelih dan tukang lapah daging korban.

Soalan: Apa hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban dengan memberi daging binatang qurban tersebut sebagai upah?
Ustaz Azhar Idrus:
Ini banyak sangat yang terjadi, dah macam lumrah, sebab ramai yang tidak tahu hukum. Hukumnya HARAM kita memberi upah penyembelih dan juga tukang lapah, dengan daging qurban yang disembelih itu, malah dengan seurat bulu binatang qurban itu pun tidak boleh!
Saidina Ali r.a berkata, "Nabi s.a.w pernah menyuruh aku korban seekor unta milik Baginda kemudian sedekahkan daging, kulit dan apa yang di atas belakang unta-unta itu serta aku juga tidak memberi apa pun kepada tukang sembelih tersebut. Dia berkata: Kami memberinya dengan harta kami sendiri." (Hadis Riwayat Muslim).
Adakah sah qurban itu?
Ibadah qurban itu sah, tetapi perbuatan memberi upah itu yang haram.
Jadi, macamana nak upah mereka?
Nak bagi upah boleh, upah dengan duit. Tetapi, kita boleh beri daging kepada mereka sedikit dari bahagian kita sebagai sedekah atau hadiah sepertimana yang kita beri kepada orang-orang lain, asalkan bukan niat upah.
Habis tu kesalahan yang lepas-lepas macamana?
Bagi sesiapa yang telah mengambil upah selama ini, maka wajib dia bertaubat dan wajib ganti balik dengan jumlah daging yang dia telah diambil sebagai upah.
Sebab itu kita kena belajar ilmu agama. Jangan belajar ilmu dunia saja. Ibadah qurban itu sunat sahaja, tetapi bila kita hendak buat ibadah qurban, belajar hukum mengenainya itu adalah WAJIB.


Semoga kita semua mendapat keberkatan dari Allah SWT dari ibadah korban yang kita jalankan. Kepada sesiapa yang selalu melakukan ini, semoga jadikan ini sebagai iktibar.

Wallahu'alam.

*************************************************************

Daftar dan jadi salah seorang RAKAN NIAGA/PENGURUS ONLINE di 
Akademi Bekerja di Rumah (ABDR)

Apa yang kalian dapat jika menjadi Rakan Niaga:
ð  belajar gunakan blog untuk jana pendapatan
ð   dapat free kelas akaun
ð   bonus 4 ebook
ð   produk hanya atas talian
ð   tak perlu simpan stok
ð   tak perlu urus stok
ð   tiada modal berkali-kali. Hanya sekali yuran akademi rakan niaga
ð   produk umum dan permintaan sepanjang tahun
ð   hanya perlukan kesungguhan, fokus, konsisten.

Sangat sesuai untuk
- suri rumah yang ada komitmen menjaga anak kecil di rumah
- suri rumah yang bekerja tetapi ingin mencari pendapatan tambahan
- kalian yang malas nak keluar untuk menghantar produk ke pejabat pos

Sebarang pertanyaan dan kemusykilan hubungi saya, Nurul Suhada Basir melalui:
Pm melalui FB : Nurul Suhada Basir
Email : nurulsuhadabasir@gmail.com
sms/whatsapp : 014-9775245

2 comments:

  1. maksudnya gini : upah boleh diberi dalam bentuk duit atau daging korban. Syaratnya - bahagian kita dan dengan niat hadiah bukan upah.

    betulkan saya kalau saya salah.

    ReplyDelete
  2. itu la, pagi duk bincang ngan suami pasal ni. Dia pon cakap sama macam akak. Kita bagi diorg bhgn kita yang 1/3 tu. Bukan bagi bhgn yg nak di sedekahkn.

    ReplyDelete